Jesienna zupa krem z dyni
Uwielbiam jesienią, gdy dynie uśmiechają się do nas ze sklepowych półek, a warzywa korzenne są wtedy aromatyczne i okazałe. Dobrze wiecie, że nie lubię tkwić w kuchni po kilka godzin, dlatego starałam się, aby mój przepis na zupę dyniową był mało skomplikowany i niezbyt czasochłonny. Miałam kilka podejść do zupy z dyni i w końcu doszłam do perfekcyjnych proporcji. Oto mój przepis na pyszną, aromatyczną zupę krem z dyni.
Składniki:
- Dynia ok. 1,5 kg (używam hokkaido lub piżmową)
- 2 spore marchewki
- 1 spora pietruszka (korzeń)
- 1 por
- 1 średnia cebula
- kawałek selera (ok. 200 g)
- 3-4 ząbki czosnku
- opcjonalnie 1 papryka i 2 nieduże pomidory
- 1,5 l bulionu/rosołu/ewentualnie posolonej wody
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry, pół łyżeczki suszonego imbiru, łyżeczka czosnku w proszku, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Opcjonalnie szczypta sproszkowanego chili.
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia warzyw. marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki. Wykładamy je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Dynię kroimy i układamy na blachę. Cebulę obieramy z łupiny, przedzielamy na pół. Z pora oddzielamy wierzchnie liście, kroimy go na mniejsze kawałki. Kładziemy warzywa na blaszce, dokładamy ząbki czosnku i (jeśli się zdecydowaliśmy) pomidory oraz wydrążoną i pokrojoną paprykę. Warzywa polewamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180•C i pieczemy ok. 40 min. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy czas pieczenia był wystarczający, dobrym wyznacznikiem będzie miękka marchew oraz dynia.
Po upieczeniu oddzielamy skórę i pestki z dyni. Czosnek oddzielamy od łupin. Wszystkie warzywa blendujemy na gładko z rosołem (bulionem lub wodą). Krem przelewamy do garnka. W razie konieczności dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy przez ok. 15 minut co chwilę mieszając.
Na talerzu zupę można udekorować grzankami lub posypać prażonymi pestkami dyni. Smacznego!
- Postaw nam wirtualną kawę:
- pozostaw komentarz
- udostępnij artykuł w mediach społecznościowych
- polub naszą stronę na Facebooku i obserwuj nas na Instagramie
- oznaczaj nas za pomocą znacznika @dziecinnieproste
Dynia w polskich domach jest częstym składnikiem wielu dań. Można ja podawać w różnych odsłonach.