fbpx

Suszone plastry pomarańczy

Ostatnio pokazywaliśmy Wam nasze naturalne ozdoby na choinkę z krążków drewna. Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na suszone plastry pomarańczy, którymi również możecie ozdobić świąteczne drzewko.

Dzielę się tym przepisem, ponieważ sama nie wiedziałam jak dokładnie wysuszyć plasterki. Ale sięgnęłam rady w kilku źródłach, już wiem i tą wiedzą chętnie się z Wami podzielę.

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 120 stopni i zabieramy się za krojenie pomarańczy. Kroimy je na około 0,5 cm plastry. Ja na jedną blaszkę zużyłam 3 pomarańcze. Plastry układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub na kratce w piekarniku, ale wtedy pamiętajcie, aby pod spód podłożyć blaszkę, na którą będzie mógł kapać sok.

Pomarańcze suszymy w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) przez około 4 godziny, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę.

Jeśli macie w domu suszarkę do grzybów, możecie jak najbardzidj z niej skorzystać. Niektórzy suszą też pomarańcze na kaloryferach lub nad kominkiem, ale do tego potrzeba więcej czasu, a Wigilia tuż tuż.

Wysuszone plasterki naciągnęłam na złote nitki, a Mikołaj zawiesił je na choince.

A Wy, na jakie ozdoby w tym roku postawiliście? Macie swój ulubiony styl ubierania choinki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *