DIY wielkanocna ozdoba z jajek i rzeżuchy

Święta Wielkanocne za pasem, ale jeszcze zdążycie przygotować mega prostą i zarazem efektowną ozdobę z jajek i rzeżuchy. Świetnie wygląda zarówno jako wiosenna ozdoba np. kuchni, ale również może upiększyć Wasz stół podczas wielkanocnego śniadania. Jest też łatwa do wykonania dla dzieci. Uważajcie tylko z kruchymi skorupkami 🙂

Potrzebne materiały:

  • jajka
  • wata/waciki/ziemia ogrodowa
  • ziarna rzeżuchy
  • woda
  • czarny flamaster
  • podstawka do jaj lub kieliszki

Wystarczy, że przetniecie jajka (ugotowane lub surowe) bliżej górnej części (tak, jakbyście ucinali czubek jajka na miękko) ostrym nożem z piłką i usuniecie z nich środki. Ja moje jajka wcześniej ugotowałam i wydłubałam łyżeczką -zrobię z nich pastę jajeczną. Następnie skorupki delikatnie opłuczcie pod bieżącą wodą. Do środka włóżcie watę i polejcie wodą. Na tak przygotowane podłoże wysiejcie rzeżuchę. Na skorupkach namalujcie oczy i usta. Codziennie podlewajcie ziarenka odrobiną wody.

Po ok. 3 dniach jajkom urosną zielone czupryny 🙂 Prawda, że słodkie?

Aby przyspieszyć proces wzrastania rzeżuchy, przykryjcie wysiane ziarenka folią i ustawcie w nasłonecznionym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *