DIY wielkanocna ozdoba z jajek i rzeżuchy
Święta Wielkanocne za pasem, ale jeszcze zdążycie przygotować mega prostą i zarazem efektowną ozdobę z jajek i rzeżuchy. Świetnie wygląda zarówno jako wiosenna ozdoba np. kuchni, ale również może upiększyć Wasz stół podczas wielkanocnego śniadania. Jest też łatwa do wykonania dla dzieci. Uważajcie tylko z kruchymi skorupkami 🙂
Potrzebne materiały:
- jajka
- wata/waciki/ziemia ogrodowa
- ziarna rzeżuchy
- woda
- czarny flamaster
- podstawka do jaj lub kieliszki
Wystarczy, że przetniecie jajka (ugotowane lub surowe) bliżej górnej części (tak, jakbyście ucinali czubek jajka na miękko) ostrym nożem z piłką i usuniecie z nich środki. Ja moje jajka wcześniej ugotowałam i wydłubałam łyżeczką -zrobię z nich pastę jajeczną. Następnie skorupki delikatnie opłuczcie pod bieżącą wodą. Do środka włóżcie watę i polejcie wodą. Na tak przygotowane podłoże wysiejcie rzeżuchę. Na skorupkach namalujcie oczy i usta. Codziennie podlewajcie ziarenka odrobiną wody.
Po ok. 3 dniach jajkom urosną zielone czupryny 🙂 Prawda, że słodkie?
Aby przyspieszyć proces wzrastania rzeżuchy, przykryjcie wysiane ziarenka folią i ustawcie w nasłonecznionym miejscu.
- Postaw nam wirtualną kawę:
- pozostaw komentarz
- udostępnij artykuł w mediach społecznościowych
- polub naszą stronę na Facebooku i obserwuj nas na Instagramie
- oznaczaj nas za pomocą znacznika @dziecinnieproste