Sypana szarlotka z 5 składników

Na Facebooku i Instagramie prosicie o przepis na prostą, szybką szarlotkę sypaną z 5 składników. Idealna, gdy nie macie pomysłów na deser i zbyt wielu produktów w domu. To również ciasto bez jaj i mleka. Masło możecie zastąpić margaryną roślinną, więc sprawdzi się też dla alergików. Oto i on.

Składniki na blaszkę 23×28 cm

  • 4 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła

Opcjonalnie możecie dodać 2 łyżeczki cynamonu i 1 opakowanie cukru waniliowego.

Wykonanie :

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

W misce mieszamy mąkę, kaszę manną i cukier. Jeśli lubicie, możecie dodać też cynamon i cukier waniliowy. Na dno blaszki wysypujemy połowę proszków, czyli 2 szklanki.

Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wykładamy na proszek wysypany do blaszki. Na jabłka wysypujemy pozostały proszek.

Zimne masło trzemy na tarce i równomiernie rozkładamy na wierzchu „ciasta”.

Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Roztopione masło i sok z jabłek spowodują, że ciasto się zwiąże. Masło i cukier z wierzchu ładnie się skarmelizują tworząc złocistą, chrupiąca skorupkę.

Nie ma sensu kłucia ciasta patyczkiem, bo będzie w środku wilgotne i lepiące przez cały czas.

Ciasto najlepiej kroi się, gdy porządnie wystygnie. Możecie też zjeść je na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego.

8 comments on “Sypana szarlotka z 5 składników

  1. Naszła mnie ochota, ale mam pytanie. Czy można z zawekowanych jabłek – tych ze słoika? Czy tylko świeże?

  2. Zaraz upiekę bo…. Szybkie, produkty dostępne i co dla mnie najważniejsze – nie ma w przepisie proszku do pieczenia, który mnie uczula!

  3. No nareszcie przepis, który naprawdę jest szybki i prosty 😀 przymierzałam się już do takiej szybkiej szarlotki, ale jak dotąd znajdowałam przepisy wymagające nie wiadomo jakich składników, wycieczki do sklepu i długiego stania przy garach. Ten na pewno wypróbuję i to zaraz 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *