Ciasto marchewkowe – przepis

Święta to zapach pierniczków, makowca, domowego sernika… Ale mi niezmiennie od kilku lat Święta kojarzą się z zapachem ciasta marchewkowego z korzenną nutką. Takie właśnie ciasto przygotowuję często jesienno-zimową porą oraz na święta dla mojej rodziny.

Pierwszy raz ciasto marchewkowe jadłam u mojej znajomej Kasi i byłam zachwycona jego smakiem. Wilgotne w środku, orzechowe, pachnące cynamonem, z pysznym kremem z serka naturalnego i nutą pomarańczy. Poprosiłam ją o przepis a ona na to: to kuchnia Lidla 😉

Od tamtej pory przygotowałam już kilkanaście odsłon tego ciasta i wprowadziłam kilka modyfikacji, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami moją wersją przepisu na Lidlowe ciasto marchewkowe.

Składniki:

Poniżej wypiszę składniki i proporcje, które proponują na stronie kuchnialidla.pl. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Grubą czcionką dopisałam zmiany, jakie wprowadzam w przepisie. Widoczne są też podkreślenia, jeśli coś pomijam/zmieniam.

CIASTO
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 1/2 3-4 marchewki, drobno starte 
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciemnego lub jasnego)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
KREM SEROWY
  • 100 g 400 g serka śmietankowego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 4 łyżeczki soku z pomarańczy
  • Skórka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

CIASTO

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek: olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę korzenną, kakao i sól.
Ścieramy marchewki i drobno siekamy orzechy (kilka połówek orzechów odkładamy do dekoracji). Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 45-55minut.

KREM SEROWY

Wszystkie składniki kremu: serek śmietankowy, mascarpone, cukier puder, masło, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy dokładnie wymieszać łyżką. Następnie przez około 2 minuty miksować mikserem, na niskich obrotach.

Gotowe ciasto przecinam na 2 lub 3 płaty, tak jak biszkopt na tort. To, czy płaty są dwa czy trzy, zależy od tego, jak wysokie ciasto upiekę (a to zależy z kolei od wielkości i tortownicy).

Jak widzicie do składników kremu dopisałam serek mascarpone. Wszystkie składniki na krem miksuję tak, jak w przepisie powyżej, ale pod koniec dodaję do masy serek mascarpone. Dzięki temu krem jest bardziej aksamitny i delikatny w smaku (i jest do po prostu więcej :). Ciasto przekładam kremem, tak jak tort. Na koniec dekoruję z wierzchu kruchymi ciasteczkami korzennymi, orzechami, mini marchewkami itp.

Ostatnio przygotowałam wersję ciasta z kruchymi ciasteczkami dookoła, które imitowały kamieniczki. Niestety nie starczyło mi czasu na polukrowanie kamieniczek – wtedy wyglądałyby uroczo, jak ośnieżone domki. Może jeszcze kiedyś wrócę do tego pomysłu.

Sami przyznajcie, że tak przygotowane ciasto marchewkowe wygląda bardzo uroczyście i nikt nie powstydziłby się, aby zaserwować je podczas rodzinnej Wigilii. Jestem ciekawa, kto z Was spróbuje tego ciasta w nadchodzące święta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *