Pomarańczowy sernik na zimno

Dzisiaj mam dla was przepis, na zapowiadany przeze mnie wcześniej na Instagramie serniczek na zimno. Serniczek pomarańczowy to takie idealne ciasto na szybko, gdy przychodzą jacyś goście. Bez pieczenia. Myślę, że sprawdzi się też jako ciasto „last minute” na Święta Wielkanocne.

Składniki:

  • 125 g ciasteczek maślanych
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 400 g twarogu naturalnego President (2 opakowania)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • jedna łyżeczka żelatyny

Przygotowanie zaczynamy od zmiksowania w blenderze kruchych ciasteczek. Ja wykorzystałam do tego ciasteczka maślane i użyłam około pół paczki, czyli ok. 125 gram.

Po zblendowaniu, do ciasteczek wlewamy około pół kostki roztopionego masła. Wszystko razem mieszam, aż uzyskamy masę, którą łatwo będzie można rozprowadzić w tortownicy lub innej foremce, w której przygotowujemy ciasto.

Nie martwcie się, jeśli spód będzie się kruszyć. Gdy przykryjecie go masą serową i odstawicie do lodówki, spód z ciasteczek lekko się nasączy, ale nadal pozostanie chrupiący.

Następnie należy przygotować masę serową. W mikserze ubijamy śmietankę z dodatkiem około pół szklanki cukru pudru. Dodajemy do tego dwa serki President naturalne oraz wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, a także startą skórkę z całej pomarańczy. Mieszamy na niskich obrotach. Nadal mieszając, delikatnie wlewamy rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach wody żelatynę.

Tak powstałą masę wylewamy na spód z kruchych ciasteczek. Wstawiamy do lodówki najlepiej na około 5 godzin.

Przed podaniem posypać na wierzchu tartą czekoladą, kakao albo podawać saute 🙂

To tyle. Prawda, że dziecinnie proste?

2 comments on “Pomarańczowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *