Wege przekąski w 3 odsłonach
Maj – czas wycieczek, słońca i ogrodowych imprez (przynajmniej z założenia, bo póki co pogoda nie rozpieszcza). A jak impreza to jedzenie. Najlepiej pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Takie właśnie są trzy przepisy, które przygotowałam dla Was. Na dodatek są wegetariańskie – całkiem przez przypadek. Wegetarianką nie jestem, ale te przekąski przygotowywałam akurat na piątkową imprezę, a w piątki mięsa nie jadam.
Grzanki z ajvarem i grillowanym bakłażanem
To danie przywodzi mi na myśl wakacje spędzone w Czarnogórze. Ajvar to pyszna, wyrazista pasta z pieczonej papryki i bakłażana, którą można zrobić samodzielnie w domu, albo kupić gotową w sklepie. W markecie znalazłam ajvar w słoiczkach w dwóch wersjach – łagodny i pikantny. Bardziej do gustu przypadł mi ten drugi.
Do wykonania grzanek potrzebujemy:
- bagietkę
- słoiczek Ajvaru
- 1 bakłażana
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w około centymetrowe plastry. Solimy z obu stron i dajemy bakłażanowi odpocząć przez 10 minut – ma się „spocić”. Dzięki temu nie będzie on gorzki po grillowaniu. Po tym czasie osuszamy plastry ręcznikiem papierowym, skrapiamy oliwą, delikatnie posypujemy pieprzem i grillujemy – na grillu lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
Bagietkę kroimy na kromki i podgrzewamy przez chwilę na patelni na łyżce oliwy. Można posypać bagietkę ziołami lub natrzeć czosnkiem.
Kromki smarujemy grubszą warstwą ajvaru i układamy na nich plastry grillowanego bakłażana.
Kanapeczki z twarożkiem, wędzonym łososiem i koperkiem
Potrzebne składniki:
- opakowanie chrupkiego pieczywa
- opakowanie serka twarogowego o smaku ziołowym lub chrzanowym
- 200g wędzonego łososia
- pęczek kopru
- pieprz
Nic prostszego. Kromki chrupkiego pieczywa smarujemy serkiem, a na nich układamy plasterki wędzonego łososia. Kanapki ozdabiamy gałązkami koperku i świeżo mielonym pieprzem.
Qesadillas z serem, kukurydzą, papryką i cebulą
Meksykańska przekąska, którą można przygotować na różne sposoby. Placki tortilli możecie przygotować sami z wody, oleju i mąki kukurydzianej, ale przecież to wpis z szybkimi przepisami. Ja skorzystałam z gotowych placków, które można kupić w markecie. Jeśli jesteście fanami mięsa, możecie dodać do nich podsmażonego, pokrojonego w kostkę kurczaka. Świetnie smakują też ze szczypiorkiem.
Niezbędne składniki:
- 6 placków tortilla
- ok. 400 g startego sera żółtego
- papryka
- czerwona cebula
- pół puszki kukurydzy
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, a na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Układamy placki tortilli i na ich połowę posypujemy: ser, paprykę i cebule pokrojone w kostkę oraz kukurydzę. Składamy placki na pół. Zapiekamy ok. 10 minut – do rozpuszczenia się sera i lekkiego zrumienienia się placków. Po upieczeniu każdą quesadillę rozcinamy na 4 trójkąty. Podajemy z kwaśną śmietaną lub salsą.
Podczas przygotowywania warto pamiętać o kilku rzeczach aby usprawnić przygotowywania.
- Kanapki z łososiem warto przyrządzić na końcu, bo chrupkie pieczywo po czasie rozmięknie od serka.
- Piekarnik do quesadilli zacznij nagrzewać na początku przygotowań.
- Bakłażana do grzanek można ugrillować wcześniej – na zimno smakuje równie dobrze.
- Grzanki z ajvarem przygotuj, gdy pieką się quesadille.
- Ser do qesadilli możesz zetrzeć szybciej lub… kupić tarty 🙂
Myślę, że te przepisy idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań z grilla, ale też będą się świetnie komponować jako dodatek do kieliszka wina podczas wieczornego spotkania we dwoje. Lubicie takie proste i szybkie przepisy?
- Postaw nam wirtualną kawę:
- pozostaw komentarz
- udostępnij artykuł w mediach społecznościowych
- polub naszą stronę na Facebooku i obserwuj nas na Instagramie
- oznaczaj nas za pomocą znacznika @dziecinnieproste
Do qesadilli polecam sos czosnkowy. U nas jest on obowiązkowy. Pychotka